“Als ik naar de winkel ga, voel ik me veel onveiliger”

 
Moniek+met+mondmasker+-+aangepast.jpg

Vierkappes wordt al van in het prille begin van zijn bestaan ondersteund door vrijwilligers. Een van deze vrijwillige krachten is Moniek. Ze is vrijwilliger bij Vierkappes op 2 vlakken.

“Ik doe vrijwilligerswerk aan het onthaal van Vierkappes, al vanaf de start van het wijkgezondheidscentrum, dus sinds 2009. Ik heb toen mee de patiënten-inschrijvingen van het eerste uur gedaan! Het is een jaar of 4 later dat ik ook gevraagd ben om vrijwilliger te worden in de raad van bestuur van Vierkappes. Daar gaat het over beleid, budgetten opvolgen… Dat engagement is niet zo intensief. Er is eens om de 7 weken een raad van bestuur.”

Hoe ben je bij Vierkappes terecht gekomen?

“Ik deed al vrijwilligerswerk in de Oxfam Wereldwinkel. Daar hoorde ik via via dat er in Tienen een wijkgezondheidscentrum zou komen. Ze zochten onthaalvrijwilligers. Werken in de zorg interesseerde me wel. Ik vond het ook tof dat er zo’n initiatief in Tienen zou komen. Elke mens heeft recht op kwalitatieve gezondheidszorg en ik wou er mijn steentje wel aan bijdragen.

In begin waren enkel Dr. Paul, Dr. Tine en 1 kine er. Tijdens de eerste maanden zaten we regelmatig te wachten tot er een patiënt zou komen of dat de telefoon zou rinkelen. Dat is nu ondenkbaar! Toen deden we als onthaalvrijwilliger meer verschillende taken dan nu, gewoon omdat we toen meer tijd hadden. De inschrijving van nieuwe patiënten deden we bijvoorbeeld toen nog zelf. Nu doet de praktijkassistente die. Ik heb eigenlijk de hele geschiedenis van het centrum mee beleefd en heb het centrum zien groeien…”

 

Een engagement van meer dan 10 jaar, dat is niet niks! Wat houdt je al al die jaren in Vierkappes?

“Ten eerste: Als ik me engageer voor iets, dan doe ik dat ook. En voor het onthaal bij Vierkappes engageer ik me voor 1 shift per week. En ten tweede: ik vind het nog steeds boeiend. Ik heb hier veel contact met mensen, ook intercultureel. Ik ben gewoon graag bezig. Ik doe ook vrijwilligerswerk op andere plaatsen: in de wereldwinkel en bij het consultatiebureau van K&G

Zou je het onthaalwerk bij Vierkappes aanraden aan anderen?

“Ja, voor wie geïnteresseerd is in mensen en in sociaal contact is dit werk heel leuk. Maar de mensen die zich kandidaat willen stellen, moeten weten dat het er hier multicultureel aan toe gaat. Dus een woordje Frans en Engels kunnen spreken en begrijpen is wel nodig. Alles werkt hier ook met de PC, dus het is wel handig dat je een beetje met de computer kan werken.”

Je werkt aan het onthaal van een wijkgezondheidscentrum, waar zieke patiënten zich aanmelden. Voel je je daar in deze Covid-tijden wel veilig?

Ja, heel veilig. Ik zit hier achter plexiglas en als ik erachter uit kom, zet ik een mondmasker op. Er wordt hier vaak ontsmet, ook aan het onthaal. Iedereen die binnenkomt ontsmet zijn handen. Hier wéét je dat er mensen kunnen binnenkomen die besmet zijn. Je past hier dus extra goed alle beschermingsmaatregelen toe. Als ik naar de winkel ga, voel ik me veel onveiliger. Hier heb ik me nog op geen enkel moment onveilig gevoeld.

Wil je voor de rest nog iets toevoegen?

Werken hier is vooral leuk. Je werkt met een tof team, met jonge mensen. Als vrijwilliger is het dus tof om hier te zijn!

bart stroobants