Had ik geweten dat het zo vlot zou gaan, dan was ik al veel langer gestopt!

 

Op 5 juni 2019 vindt er een info-avond plaats in woonzorgcentrum Park Passionisten in Tienen. De gastvrouw van die avond is tabakologe Marijke Vandercappellen. We praatten met haar om al wat meer te weten te komen over haar werk.

Wat is een tabakoloog precies?

Een tabakoloog is een iemand die mensen begeleidt in het proces van rookstop. De bedoeling van die begeleiding is om de roker te motiveren om vol te houden en om hem of haar tips en tricks te geven  om de rookstop zo gemakkelijk mogelijk te maken. Bij een tabakoloog kan je dus terecht als je beslist hebt dat je wil stoppen en er graag wat hulp bij hebt. Het is dus belangrijk dat de motivatie uit jezelf komt! Een roker die door zijn vrouw gestuurd wordt, maar die er eigenlijk nog geen zin in heeft, … dat werkt niet.

Mensen die willen minderen met roken, kunnen zij ook bij een tabakoloog terecht?

Minderen werkt niet! En ik zal uitleggen waarom. De tabaksindustrie voegt aan de sigaretten meerdere stoffen toe die ervoor zorgen dat het verslavend effect van de nicotine vergroot wordt. Je wil dus altijd meer. Als je mindert met roken, dan leef je van sigaret naar sigaret. Je verslaving blijft. Het is dus enkel wachten op het moment dat je bezwijkt onder de drang om een extra sigaret te roken. En dan ben je weer vertrokken, terwijl je er zelf niets aan kan doen! Je kan je wel inbeelden wat een deuk dit betekent voor je zelfbeeld! Als je ineens stopt, ga je voor de korte pijn.

Hoeveel kost dat, naar de tabakoloog gaan?

1u bij de tabakoloog kost in totaal 60€. De overheid betaalt hiervan een deel terug. Hoeveel precies hangt af van je statuut bij de mutualiteit. Personen met normale terugbetaling betalen 7,5€ persoonlijke opleg per kwartier begeleiding. Mensen met verhoogde terugbetaling betalen 1€ persoonlijke opleg per kwartier begeleiding. De eerste twee sessies duren meestal een uur. De sessies erna duren meestal maar een halfuur. Sommige mensen hebben genoeg aan 4 sessies, terwijl anderen 6 sessies nodig hebben.

Er zijn ook instanties zoals steden en gemeenten, werkgevers, het LOGO, … die groepssessies organiseren. Ikzelf heb er de plaats niet voor om dit te doen. Het voordeel van groepssessies is dat je steun kan hebben van de andere deelnemers.  Voor een groepssessie betalen mensen met normale terugbetaling 1€ per kwartier als persoonlijke opleg. Personen met verhoogde terugbetaling is dit slechts 0,5€ per kwartier.

Wat is het slaagpercentage?

Dat is een moeilijke vraag. Als ik naar mijn eigen begeleidingen kijk, denk ik dat 70 à 75% nadien rookvrij is. En zelfs als een persoon plots stopt met de begeleiding, krijg ik soms na een halfjaar toch een mail of een telefoontje van die roker van toen. Hij belt me dan om me te  laten weten dat hij toch gestopt is, op eigen houtje, dankzij de eerste aanzet en de tips die hij gekregen had! Mooi toch!

foto%2BMarijke%2Btabakologe.jpg

Zijn er zo nog reacties die je bijgebleven zijn?

De dankbaarheid voor de steun en de aanmoediging. Wat ik dikwijls hoor is dat ex-rokers zo blij zijn dat ze “hun vrijheid terug hebben”. Ze zijn verlost van de constante angst “Heb ik mijn sigaretten bij?”, “Waar kan ik hier roken?”, … Het mooiste aan mijn werk vind ik die dankbaarheid.

Waarom zou iemand naar de info-avond op 5 juni moeten komen?

Om te horen dat het niet zijn schuld is dat hij niet kan stoppen met roken! Zoals ik daarnet al zei, wordt het in stand gehouden. Een 14-jarige die voor de lol 1 sigaret rookt, heeft later 60% kans om een dagelijkse roker te worden. De hersenen pikken dat op en vergeten het nooit!

Verder wil ik graag dat de mensen komen om te horen dat stoppen met roken kan. Dat het niet onmogelijk is. Een reactie die ik regelmatig krijg van mensen die gestopt zijn, is: “Had ik geweten dat het zo simpel was, dan was ik al veel langer gestopt!”. Er zullen een paar ex-rokers aanwezig zijn om te vertellen hoe het voor hen was.

Ik wil zeker ook meegeven dat de info-avond niet enkel bedoeld is voor rokers die al beslist hebben dat ze willen stoppen met roken. Ook rokers die gewoon hun licht willen komen opsteken, zijn welkom!

 
bart stroobants