6 tips om niet te vallen!

valpreventie.gif

De cijfers doen wel even schrikken: 1 op 3 mensen boven de 65 valt minstens 1 keer per jaar! Het risico om te vallen wordt ook hoger met de leeftijd. In het beste geval loopt het goed af. Maar de gevolgen van zo’n val kunnen ook ongelukkig zijn. Hoofdwondes, breuken van armen, benen, bekken of heup komen geregeld voor. Mensen die gevallen zijn, houden er bovendien vaak een serieuze schrik aan over. Ze krijgen wat men noemt “val-angst”. Ze gaan activiteiten vermijden. Maar door minder onder de mensen te komen gaat hun levenskwaliteit achteruit: ze voelen zich eenzaam en ze verliezen hun zelfvertrouwen. Ook financieel is zo’n val geen pretje! Een bezoek aan de huisarts, een opname op spoed, een eventuele operatie, een verblijf in het ziekenhuis, … zijn vaak noodzakelijk, maar kunnen kostelijk zijn!

Voorkomen is dus beter dan genezen! Maar hoe pak je dat aan? Op de website valpreventie.be vind je heel wat tips. We zetten er 6 op een rij!

 

1.       Blijf in beweging! Dat houdt je spieren sterk en je gewrichten soepel.

2.       Zorg voor je ogen.

3.       Let op met medicijnen!

4.       Haast en spoed is zelden goed! Vaak gebeurt een val door gehaast te zijn.

5.       Toon respect voor je voeten.

6.       Maak je huis val-veilig!

 
bart stroobants