Mieke, vrijwillige onthaalmedewerker bij Vierkappes, vertelt

Mieke onthaal.jpg

In Vierkappes werken niet alleen vaste personeelsleden. Er zijn ook heel wat vrijwilligers die het wijkgezondheidscentrum draaiende houden. Mieke is één van hen!

Je werkt al een tijdje als vrijwilliger bij Vierkappes,  niet?

Ja, al 6 jaar! In 2013 ben ik gestart als vrijwilliger in afwachting van een stage voor mijn CVO-opleiding medisch administratief bediende. Spijtig genoeg heb ik nadien door gezondheidsproblemen mijn diploma nooit in de praktijk kunnen zetten. Maar vrijwilligerswerk aan de receptie van Vierkappes kon ik gelukkig wel blijven doen. Zo kan ik toch een deel van mijn kennis en vaardigheden in de praktijk zetten.

Waaruit bestaat je werk precies?

Ik zit twee keer per week aan de receptie. Daar help ik patiënten verder die een afspraak willen bij Vierkappes. Meestal is dat aan de telefoon, maar ook regelmatig aan het onthaal zelf.

Soms bel ik patiënten ook zelf op. Dat is dan op vraag van de maatschappelijk werker om hen te herinneren aan hun afspraak. En af en toe vraagt een dokter me om voor een patiënt een afspraak te maken in het ziekenhuis. Daar zorg ik dan ook voor. Verder zijn er wat administratieve taken, zoals het uitschrijven van patiënten als ze bijvoorbeeld gaan verhuizen of het faxen van brieven. En als de praktijkassistente met verlof is, spring ik soms in voor de sterilisatie. Ik heb gevraagd om dat te mogen doen, omdat ik er toch voor gestudeerd heb. Zo kan ik dat toch een beetje in de praktijk zetten.

Elke 2 maanden is het vrijwilligersvergadering en daar probeer ik ook op aanwezig te zijn.

Krijg je soms te maken met moeilijke situaties?

Ja, toch wel. Mensen kunnen echt boos worden aan de telefoon of zelfs aan de receptie als iets niet loopt zoals ze het verwachten. Vorige week nog heb ik de volle laag gekregen om 8u ’s morgens! De patiënt had begrepen dat onze verpleegster op vrijdag vroeg aanwezig zou zijn voor een nuchtere bloedname. Ze was erg boos om te merken dat ik pas opende om 8u en dat er geen verpleegster aanwezig was. De vrije inloop voor bloednames is namelijk op donderdag! Ik moet toegeven dat ik even van mijn melk was door haar hevige reactie!

Gelukkig zijn moeilijke situaties de uitzondering en niet de regel! De meeste mensen zijn wel vriendelijk!

Wat betekent dit werk voor jou?

Ik voel me goed in het team en ik doe het werk heel graag. Mensen verderhelpen is echt mijn ding. Ik zou liefst van al nog meer verschillende taken opnemen, maar ik begrijp wel dat dat omwille van de privacy van de patiënten niet mogelijk is. Door mijn vrijwilligerswerk voel ik me waardevol. En ik vind het goed dat ik altijd wel met iemand van het team kan overleggen als ik vragen heb of als er een moeilijke situatie geweest is.

Ik wil ook nog zeggen dat vrijwilligerswerk bij Vierkappes erg dankbaar is. Ik voel dankbaarheid van heel het team. Om je een voorbeeld te geven: op brugdagen nemen veel collega’s een extra dag vrij. Maar de receptie moet altijd bemand zijn omdat Vierkappes die dag wel open is. Toen ik ben komen werken op zo’n brugdag werd ik verwend met een koffiekoek en zelfgemaakte soep!

Zou je je werk aanraden aan anderen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk?

Ja, zeker! Ik zou het zeker en vast aanraden aan mensen die sociaal contact zoeken en die in team kunnen werken. Het geeft je structuur en het zorgt ervoor dat je je nuttig voelt. Omwille van mijn gezondheid, leef ik van een ziekte-uitkering. Maar door mijn werk hier, heb ik toch het gevoel dat ik iets teruggeef aan de maatschappij. De dagen dat ik kom werken, is het plezant opstaan. En ik mis het echt als ik door omstandigheden niet kan komen werken!

 Zin om net als Mieke vrijwillige onthaalmedewerker te worden bij Vierkappes? Lees de vacature en neem vrijblijvend contact op

 
bart stroobants