groeipakket_01.png

Kinderbijslag wordt Groeipakket!

Je hebt het waarschijnlijk op de radio al wel gehoord: sinds 01/01/2019 is er in Vlaanderen een nieuw kinderbijslagsysteem: het ‘Groeipakket’. Maar wat verandert er nu precies?

Heb je kinderen die geboren zijn vóór 2019?

Dan blijven de bedragen van vroeger behouden. In het nieuwe Groeipakket zitten echter steunmaatregelen die vóór 2019 nog niet bestonden. Als je aan de voorwaarden voldoet, hebben jouw kinderen hier ook recht op. Meer info hierover vind je hier.

Wat ook nieuw is ten opzichte van vroeger, is dat je vrij bent om van uitbetaler (= vroegere kinderbijslagfonds) te veranderen. Meer uitleg daarover vind je op de website van de Vlaamse Overheid of op de websites van de afzonderlijke uitbetalers.

Krijg je in 2019 een kindje?

Het Groeipakket is op jullie van toepassing! Je mag zelf kiezen wie jouw uitbetaler wordt. Er zijn in Vlaanderen maar 5 uitbetalers meer. Bij elke uitbetaler zal je dezelfde bedragen krijgen. De organisaties verschillen enkel wat hun dienstverlening en toegankelijkheid betreft.

Startbedrag

Ben je al 6 maanden of langer zwanger? Dan kan je nu al het Startbedrag (= vroegere kraamgeld) aanvragen. Het Startbedrag is een éénmalige premie van 1122€ per kind. Vraag je arts, vroedvrouw of gynaecoloog om een attest te schrijven waarop staat dat je zwanger bent. Surf naar de website van de uitbetaler van jouw keuze. Elke uitbetaler biedt de mogelijkheid om eenvoudig online de aanvraag voor het startbedrag te doen. Je hebt enkel je rijksregisternummer nodig, je bankrekeningnummer en een foto van het attest.

Heb je graag (gratis) hulp bij de aanvraag van je kraamgeld? Neem contact op met je uitbetaler of met Roemy De Roover van PERINTI (Perinataal Netwerk Tienen).

Meer info?

www.groeipakket.be

www.fons.be

www.infino.be

www.kidslife.be

www.myfamily.be

www.parentia.be

 
bart stroobants