foto+Hannah.jpg

“Een huisarts-in-opleiding is mee met de nieuwste richtlijnen”

Sinds oktober 2018 is het artsenteam van Vierkappes versterkt met een tweede huisarts-in-opleiding (HAIO), Hannah Algoed. We blikken even terug op de afgelopen maanden.

Hoe zijn de afgelopen 4 maanden geweest?

Leuk, plezant en leerrijk! Ik leer elke dag bij. Ik vind het ook fijn dat ik mensen zie terugkomen, dat ze spontaan opnieuw een volgende afspraak bij mij maken. Het is ook tof dat ik gezichten begin te herkennen in de wachtzaal. Verder zit ik in een warm team en er heerst een goede sfeer.

Het werk in Vierkappes is erg divers! Ik kom elke dag in contact met mensen van verschillende culturen, verschillende leeftijden en verschillende talen: dit maakt het heel interessant.

Waarom heb je gekozen voor Vierkappes voor je eerste HAIO-jaar?

Vorig  jaar heb ik een stage van 6 weken bij Wijkgezondheidscentrum De Central gelopen, in Kessel-Lo. Zo heb ik het concept “wijkgezondheidscentrum” leren kennen. Geneeskunde in een wijkgezondheidscentrum is apart. Je werkt laagdrempelig, in teamverband, maar ook met andere disciplines samen. Dat laatste zorgt ervoor dat je jouw kijk op een patiënt kan aanvullen met die van andere disciplines en dat is heel verrijkend.

Hoe zit het HAIO-zijn juist in mekaar?

Sinds kort moet een toekomstige huisarts 3 jaar als HAIO werken. Vroeger was dat maar 2 jaar. Ik moet 1,5 jaar in een artsenpraktijk werken, daarna 6 maanden in een ziekenhuis en dan weer 1 jaar in een artsenpraktijk. Ik heb voor 2 verschillende artsenpraktijken gekozen omdat ik zo veel mogelijk verschillende manieren van werken wil leren. Ik werk dus nu voor 1,5 jaar in Vierkappes.

Omdat ik nog in opleiding ben, heb ik ook één dag in de week les. Daarom dat ik op dinsdag nooit consultaties doe. We moeten tijdens onze opleiding ook een thesis schrijven, waarmee ik binnenkort zal starten.

Mensen zijn soms wat terughoudend om bij een huisarts in opleiding op consultatie te gaan. Is dat gegrond?

Het is een feit dat een HAIO een beginnende arts is. We hebben nog niet de ervaring van een arts die al jaren in het vak zit. Maar in de praktijk waarin je werkt, is er altijd een stagebegeleider aangesteld. Met die begeleider is er elke week overleg. Als ik twijfel tijdens een consultatie, kan ik ook altijd een andere arts raadplegen. Het grote voordeel in Vierkappes is dat er altijd wel een andere arts aanwezig is aan wie ik raad kan vragen.

Aan de andere kant heeft een HAIO de meest recente kennis op vlak van geneeskunde en zijn we mee met de nieuwste richtlijnen. Bij een HAIO op consultatie gaan heeft dus ook voordelen!

Waarom heb je voor de huisartsenopleiding gekozen?

Ik hou van afwisseling en het werk als huisarts is nooit saai. Je ziet elke dag nieuwe dingen en dat stimuleert om te blijven leren en opzoeken. Ik denk dat ik het ook fijn ga vinden om met patiënten een band  op te bouwen, zeker als je die al lang kent. Het voordeel van huisarts zijn is dat je aandacht kan hebben voor alle aspecten van gezondheid: zowel de medische kant als de psychische kant. Ik heb graag aandacht voor de hele patiënt en niet alleen voor een stukje ervan, zoals specialisten.

Hoe sta je in ’t leven?

Meestal positief. En ik probeer een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Vroeger zat ik bij de scouts, ook als leiding. De leiding van toen heeft een zaalvoetbalploegje opgericht en ik speel daarin mee. Ik doe dus elke week aan zaalvoetbal. En verder breng ik ook graag gewoon tijd door bij vrienden en familie.

 
bart stroobants